Het UMC Utrecht heeft het toegangsverbod van een jaar voor Zembla-journalist Ton van der Ham per direct ingetrokken. 

Dat heeft het ziekenhuis Van der Ham woensdagmiddag telefonisch laten weten.

BNNVARA zei eerder een kort geding te willen aanspannen tegen het UMC Utrecht, omdat het ziekenhuis weigerde het toegangsverbod op te heffen. 

Afgelopen vrijdag stelde de omroep het ziekenhuis een ultimatum om het verbod in te trekken. Dat verliep dinsdagmiddag. "Wij zijn van mening dat de ontzegging ten onrechte de persvrijheid beperkt", zei Robert Kievit, mediadirecteur van BNNVARA.

De perswoordvoerder van het ziekenhuis liet woensdag aan Van der Ham weten dat de ontzegging tot een ongewenst beeld heeft geleid. "Namelijk dat we de persvrijheid zouden willen beperken. Daar gaat het ons absoluut niet om." Ook zijn excuses aangeboden aan Van der Ham.

Lezing

Het verbod volgde op de aanwezigheid van Van der Ham bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Die lezing werd gegeven door de terminaal zieke Adrienne Cullen, die aan baarmoederhalskanker lijdt. Ze vertelde hoe het ziekenhuis haar het zwijgen wilde opleggen na een medische misser. 

Van der Ham wilde opnamen maken en stond klaar om een interview met de vrouw af te nemen. Na een aantal waarschuwingen werd hij de zaal uitgezet en meegenomen door de politie. Het ziekenhuis deed aangifte en ontzegde hem de toegang voor een jaar. De aangifte blijft staan.

Het UMC Utrecht beweerde dat Van der Ham zich niet aan de regels had gehouden tijdens de lezing door te filmen terwijl hem was verteld dat dat niet mocht. Zembla en BNNVARA zeggen dat dat niet klopt: de journalist zou Cullen pas na de lezing filmen en heeft tijdens de lezing niets opgenomen.