BNNVARA, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Centraal Joods Overleg hebben een klacht van de Israëlische ambassade in Nederland ontvangen over een satirisch lied in het programma Sanne Wallis de Show.

Dat melden Israëlische media, schrijft de NOS dinsdag. Het nummer dat afgelopen zaterdagavond werd uitgezonden, is een parodie op Toy van zangeres Netta.

Dat lied was de Israëlische inzending voor het Eurovisie Songfestival en kreeg tijdens het evenement de meeste stemmen, waardoor het Songfestival volgend jaar in Jeruzalem wordt georganiseerd.

In de aangepaste versie van het lied, dat in het programma van Sanne Wallis de Vries door Martine Sandifort werd opgevoerd, wordt onder meer gezongen dat de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem binnenkort leeg zal staan en dat Palestijnse demonstranten door Israël met een Buk-raket worden bestookt.

Op de achtergrond werden beelden vertoond van de recente onlusten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël, waarbij meer dan vijftig Palestijnen om het leven kwamen.

Het lied had na de uitzending van afgelopen zaterdag al voor kritiek gezorgd.

'Geen aanklacht'

BNNVARA laat desgevraagd aan NU.nl weten dat "in Sanne Wallis de Show gebeurtenissen van de afgelopen week op satirische wijze worden besproken".

"De afgelopen week viel het winnende songfestivallied van Israël toevallig samen met het oplaaiende conflict in de Gazastrook. De parodie stelt het beleid van Israël ter discussie en is nadrukkelijk geen aanklacht tegen de Joodse gemeenschap."