Tineke de Nooij heeft de Ere-Zilveren Reissmicrofoon gewonnen. De radiopresentatrice verdient de prijs volgens de jury vanwege de "vanzelfsprekende manier waarop ze met het medium radio omgaat".

Ook zou De Nooij volgens de jury "presenteren met power". De 77-jarige presentatrice krijgt de prestigieuze radioprijs, die slechts zes keer eerder werd uitgereikt, voor haar gehele oeuvre.

In de NPO Radio 1-uitzending van De perstribune werd bekendgemaakt dat De Nooij de radio-oeuvreprijs kreeg. De ereprijs wordt sinds de eerste uitreiking van de Zilveren Reissmicrofoon sporadisch uitgereikt. 

De Nooij was de eerste vrouwelijke radio-dj bij Radio Veronica. 56 jaar geleden, in 1962, was haar programma Koffietijd met Tineke voor het eerst te horen. Daarna presenteerde ze onder meer de Nationale Hitparade bij de NOS en televisieshow Tineke bij Veronica.

André van Duin

Op 21 juni wordt de oeuvreprijs officieel aan de radiopresentatrice uitgereikt. Dit gebeurt samen met de radio- en televisieprijzen de Zilveren Reissmicrofoon, Zilveren Nipkowschijf en de Ere-Zilveren Nipkowschijf. Eerder deze week werd bekend dat André van Duin de Ere-Zilveren Nipkowschijf in ontvangst mag nemen.

Voorgaande jaren werd de Ere-Zilveren Reissmicrofoon toegekend aan onder anderen Ischa Meijer, Metropole Orkest, Clairy Polak en Met het oog op morgen.

Nominaties

Naast de uitreiking van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon werden in De perstribune ook de genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon bekendgemaakt. Dat zijn dit jaar: FunXVroege vogels (BNNVARA) en Taalstaat (KRO-NCRV). De podcast Bob (AudioCollectief SCHIK/VPRO) kreeg van de jury een eervolle vermelding.