De Luizenmoeder behoort tot de drie kanshebbers voor de Zilveren Nipkowschijf. De humoristische AVROTROS-serie krijgt in de strijd om de prestigieuze televisieprijs concurrentie van Ersin in wonderland (VPRO) en In het spoor van IS (BNNVARA).

TV-recensenten Angela De Jong (AD), Haro Kraak (Volkskrant) en Renate van der Bas (Trouw) maakten de genomineerden bekend in het programma van Margriet van der Linden.

De Ere-Nipkowschijf gaat naar André van Duin. De 71-jarige komiek was dit jaar onder meer te zien als presentator van Heel Holland Bakt en als acteur in Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

Van Duin wordt geprezen om zijn jarenlange vakmanschap, zijn veelzijdigheid en het feit dat hij zichzelf opnieuw lijkt te hebben uitgevonden. "Hij is aan een tweede carrière begonnen", stelt recensent Angela de Jong.

Naast de genomineerden was er ook een eervolle vermelding voor De neven van Eus (NTR). "Een dappere reportagereeks", zegt Van der Bas over de serie van schrijver Özcan Akyol.

Schuldig

De Zilveren Nipkowschijf is de prijs van tv-critici voor het beste Nederlandse televisieprogramma. De prestigieuze Nederlandse televisieprijs wordt ieder jaar uitgereikt door redacteuren van dagbladen en tijdschriften. Vorig jaar ging de prijs naar de documentaireserie Schuldig.

De winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2018 wordt op 21 juni bekendgemaakt.