Het Commissariaat voor de Media legt NPO Radio 2 en 3FM definitief een dwangsom op vanwege het overtreden van het dienstbaarheidverbod en het niet melden van nevenactiviteiten.

Vorig jaar werd de straf al opgelegd, maar de publieke radiostations gingen daartegen in beroep.

"Het Commissariaat blijft van oordeel dat de NPO de concert- en evenementorganisaties een concurrentievoordeel heeft gegeven en daarmee het zogenoemde dienstbaarheidsverbod heeft overtreden", schrijft de mediawaakhond in een verklaring.

De zenders hielden een aantal actieweken, maar die pasten volgens het Commissariaat niet bij de onafhankelijkheid van de publieke omroep.

Bij de actieweken gaven de radiozenders concertkaarten en cd's weg in ruil voor gratis promotie. Maar albums en concertkaarten mogen alleen worden weggegeven als de zenders die zelf hebben betaald, aldus het Commissariaat.

Dwangsom

De mediawaakhond legde NPO Radio 2 en 3FM daarom een dwangsom op. Dit is geen boete; wel mag de NPO niet langer afspraken maken over acties waarmee zij zich dienstbaar maakt aan derden.

Indien dat wel gebeurt, moet de NPO per actie een dwangsom van 25.000 euro betalen, waarbij een maximum van 500.000 euro geldt.