Het Reformatorisch Dagblad heeft een omstreden advertentie over homorelaties afgewezen.

De advertentie was bedoeld als reactie op een eind maart bij de krant verspreide flyer. Daarop stond een advertentie van het kledingbedrijf Suitsupply met zoenende mannen, maar op de flyer stond daar een groot rood kruis doorheen.

De flyer, van de christelijke stichting Civitas Christiana, was een protest tegen "de onsmakelijke reclame" van Suitsupply. Naar aanleiding daarvan was activist Jasper Klapwijk een crowdfundingsactie begonnen om een positieve advertentie over relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht in het RD te krijgen. Krant en Klapwijk hadden er overleg over, maar de krant plaatst deze advertentie dus toch niet.

Commercieel manager Cees Hovius: "De advertentie heeft het over onvoorwaardelijke liefde en suggereert daarmee dat er ook intieme liefdesrelaties moeten kunnen bestaan tussen mensen van hetzelfde geslacht."

"Naar onze overtuiging biedt de Bijbel alleen ruimte aan deze liefdesrelaties binnen een huwelijk tussen man en vrouw. Daarom moeten we de advertentie afwijzen."

Gekwetst

De krant stelt dat het verspreiden van de flyer het RD destijds op veel kritiek is komen te staan. Hoofdredacteur Steef de Bruijn betreurt het vooral dat homo's, ook in de lezerskring van de krant, zich door de illustratie op de flyer gekwetst voelen.

Klapwijk is teleurgesteld, zegt hij in het NPO 1-radioprogramma Dit is de dag. Hij spreekt juist van een "prachtige foto" waarop twee mannen elkaar omhelzen en liefdevol naar elkaar kijken.

"Ook mensen die kiezen voor een homoseksuele relatie kun je gewoon liefhebben. Ik had gehoopt dat die ruimte voor deze advertentie er zou zijn in de krant."