Bij een lezing in het UMC in Utrecht is een verslaggever van het tv-programma Zembla aangehouden. Volgens het ziekenhuis hield Ton van der Ham zich niet aan gemaakte afspraken.

De lezing in het UMC werd gegeven door de terminaal zieke Adrienne Cullen, die lijdt aan baarmoederhalskanker. De Ierse deed op uitnodiging van het ziekenhuis haar verhaal hoe het ziekenhuis haar het zwijgen wilde opleggen na een medische misser. De vrouw deed de lezing samen met haar voormalige behandeld arts professor Huib van der Vaart en hoofd verloskunde professor Arie Franx.

Van der Ham wilde opnamen maken en stond klaar om een interview met de vrouw af te nemen. Na een aantal waarschuwingen is de verslaggever de zaal uitgezet en meegenomen door de politie, meldt het ziekenhuis.

De 42-jarige Van der Ham is bij Zembla werkzaam als onderzoeksjournalist, programmamaker en presentator. Voor De Verzuimpolitie, een reconstructie over de falende bestrijding van de Q-koortsepidemie, werd de journalist met medeschrijver Manon Blaas bekroond met de Tegel.