Frits Spits, de NPO Radio 1-dj die momenteel De Taalstaat presenteert, is sinds twee weken niet te horen in het programma. Zijn vrouw Greetje is ernstig ziek.

Zijn invaller Bert Kranenbarg meldt dit zaterdagochtend in het programma, schrijft het AD. "Ook vandaag helaas zonder Frits Spits. Die kan er niet zijn, omdat zijn vrouw ernstig ziek is."

Waar Spits' vrouw aan lijdt, werd niet verteld. Kranenbarg deelde het nieuws om "speculaties te voorkomen". "In overleg is ervoor gekozen het hierbij te houden. Ik zeg verder helemaal niets." Het is nog niet bekend wanneer Spits weer terugkeert in De Taalstaat.

Spits (70), die eigenlijk Frits Ritmeester heet, presenteert De Taalstaat sinds 2014. De presentator leidt in het programma debatten over uiteenlopende taal-onderwerpen, zoals de opmars van genderneutrale taal, de verengelsing van het hoger onderwijs en de rol van sociale media in ons taalgebruik.

Samen met zijn echtgenote heeft hij drie zonen. Ze zijn al ruim 45 jaar getrouwd. Spits leerde zijn vrouw Greetje kennen tijdens zijn schooltijd, ze zaten vroeger bij elkaar in de klas.