De politie roept journalisten op vooral bij de politie aan te kloppen als ze worden bedreigd. Dat doen journalisten nu te weinig, omdat naar hun mening de politie die aangiften serieuzer moeten nemen.

Volgens onderzoekster Marjolein Odekerken worden er meer journalisten bedreigd dan waarvan het bekend is. Dat komt volgens de onderzoekster, zo hield zij de Tweede Kamer voor tijdens een rondetafelgesprek, omdat veel slachtoffers uit angst voor represailles geen aangifte doen.

De Tweede Kamer is geschrokken van een aantal zware bedreigingen aan het adres van bijvoorbeeld misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Paul Vugts en wilde Odekerken, pers, politie en justitie daarover horen.

De politie is van mening dat journalisten samen moeten afspreken welke bedreigingen ze aangeven. Daarbij verzekert de politie zulke aangiften serieus te nemen. Volgens Odekerken wordt "er geen prioriteit aan de aangifte gegeven."

Waarschuwingen

Voormalig PowNed-journalist Danny Ghosen klaagde dat de politie niet alle journalisten hetzelfde behandeld. Odekerken zei daarop dat de politie in principe journalisten niet verschillend wil behandelen, maar soms treedt wel "metaalmoeheid"' op als een journalist waarschuwingen in de wind slaat.

Het Openbaar Ministerie moet zich extra bekommeren om freelancers, stelt procureur-generaal Theo Hofstee op vragen van de Kamer. Die staan er, zonder werkgever die bijvoorbeeld de advocaat betaalt, nu vaak alleen voor als ze met geweld of rechtszaken worden bedreigd.