Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
geenstijl geen stijl powned

Hoofdredacteuren steunen procedure tegen EU om nepnieuws

De gerechtelijke procedure over de verspreiding van nepnieuws die Nederlandse mediabedrijven hebben aangespannen tegen de de Europese Unie krijgt steun van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.
Door ANP

Het verbond van mediabedrijven bestaat uit GS Media (GeenStijl), The Post Online en de Persgroep 

Het bureau EUvsDisinfo kwam eind januari met een lijst van voorbeelden van Russische propaganda in Europese media. Daarbij werden ten onrechte ook NPO Radio 1, De Gelderlander (Persgroep) , GeenStijl en The Post Online beschuldigd van verspreiding van nepnieuws.

'Zeer onwenselijk'

Volgens het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren werpt de EU werpt zich op als arbiter van de waarheid en dat is in een democratische samenleving niet aan de overheid. ''Het is zeer onwenselijk als een overheidsorgaan of een door de overheid rechtstreeks gesubsidieerd orgaan een journalistiek medium gaat beoordelen op de waarachtigheid van gepubliceerde artikelen."

De fracties van VVD, SP, PVV, GroenLinks en SGP in de Tweede Kamer lieten maandag weten af te willen van het omstreden bureau. Het kabinet moet in Brussel de opheffing van EUvsDisinfo bepleiten, vinden de partijen.

Kabinet wil bureau behouden

Het kabinet wil het omstreden anti-nepnieuwsbureau van de Europese Commissie behouden. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken trotseert daarmee de wens van de Tweede Kamer, die wil dat ze in Brussel de opheffing van EUvsDisinfo gaat bepleiten.

EUvsDisinfo ''schiet zijn doel voorbij'' en ''bemoeit zich met de vrije pers in Nederland'', vindt een Kamermeerderheid, regeringspartij VVD inbegrepen.

Ollongren vindt wel dat EUvsDisinfo voortaan anders te werk moet gaan. De makers moeten desinformatie ontmaskeren ''zonder de onafhankelijke media te controleren of te veroordelen''.


Lees meer over:
geenstijlNepnieuws

Aanbevolen artikelen