Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Tweede Kamer wil nepnieuwswaakhond Europese Commissie opheffen

De Tweede Kamer wil af van het omstreden bureau van de Europese Commissie dat de taak heeft nepnieuws te bestrijden. Het kabinet moet in Brussel de opheffing van EUvsDisinfo bepleiten, vinden VVD en SP. Ook PVV, GroenLinks en SGP willen van het bureau af.
Door ANP

EUvsDisinfo moet de invloed van Russische propaganda in de Europese pers tegengaan en publiceerde een lijst met voorbeelden daarvan. De dienst raakte in opspraak omdat het ook onder andere NPO Radio 1, De Gelderlander, GeenStijl en The Post Online brandmerkte als verspreiders van nepnieuws.

EUvsDisinfo ''schiet zijn doel voorbij'' en ''bemoeit zich met de vrije pers in Nederland'', vinden Kamerlid Dilan Yesilgöz van regeringspartij VVD en haar SP-collega Peter Kwint.

Wat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken van de opdracht van de Kamer vindt is nog onduidelijk. Ollongren benadrukte tot dusver dat het juist belangrijk is dat de EU de strijd tegen nepnieuws voortzet.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!


Lees meer over:

Nepnieuws

Aanbevolen artikelen