Humberto Tan stopt per 1 juli met de presentatie van RTL Late Night. Hij wordt in het nieuwe tv-seizoen vervangen door Nieuwsuur-presentator Twan Huys.

Tan vertelde het nieuws over zijn vertrek woensdagavond live in de laatste minuten van de uitzending. Hij zei dat RTL gelooft in een andere toekomst van het programma en is het niet eens met de beslissing, zo benadrukte hij.

"Maar ik respecteer de beslissing wel. De afgelopen vijf jaar heb ik met ontzettend veel plezier dit programma gemaakt, met de medewerkers die hier allemaal aanwezig zijn. Ik ben er trots op wat we hebben laten zien. We hebben een programma neergezet dat er nog niet was."

De 52-jarige Tan presenteerde sinds 2013. Na goede jaren had RTL Late Night de laatste seizoenen niet meer de kijkcijfers van weleer. "Als ik stop hebben we ongeveer 1.080 uitzendingen gemaakt. Was het allemaal goed en fantastisch?", keek Tan al terug. "Nee. Maar was het met liefde en passie gemaakt door medewerkers die er alles voor hebben gegeven? Ja. Daarom zeg ik met trots oké, het is tijd voor wat anders."

Geëmotioneerde Humberto Tan kondigt afscheid aan van RTL Late Night
150
Geëmotioneerde Humberto Tan kondigt afscheid aan van RTL Late Night

Hetze

Tans opvolger Huys, die in september begint, krijgt de taak RTL Late Night te vernieuwen. Vertrekkend RTL-programmadirecteur Erland Galjaard zegt dat het tijd is om de late avond "opnieuw uit te vinden". 

"Met alle veranderingen in medialand, waar veel in dezelfde vijver wordt gevist, is een nieuwe aanpak noodzakelijk", aldus Galjaard, die onlangs zijn afscheid aankondigde bij RTL. 

Frits Spits, die woensdagavond te gast was, noemde het aan tafel een opportunistische beslissing van het zendermanagement. "Ik vind dat de laatste tijd in de kranten tegenover dit programma en jou een hetze is gevoerd waar ik de rationaliteit geen moment van heb begrepen."

Spits zegt dat RTL onterecht zwicht voor stemmen uit de pers en kijkcijfers. "Het is raar dat we in Nederland voortdurend geregeerd worden door kijkcijfers en dat de kwaliteit niet telt. Ik vind dat onverdiend." Hij voegde daaraan toe dat het dapper was van Tan dat hij het zo durfde te vertellen. Er volgde een groot applaus en Tan kon zijn tranen nauwelijks bedwingen.

Twan Huys, de opvolger van Tan (foto: ANP)

 Twan Huys, de opvolger van Tan (foto: ANP)
Twan Huys, de opvolger van Tan (foto: ANP)
Foto: ANP

Prachtige jaren

Doordat de 53-jarige Huys Tans opvolger wordt bij RTL Late Night, stopt hij op 1 mei na 25 jaar NOVA en Nieuwsuur als presentator bij de NTR. 

''Na vele prachtige jaren bij de NTR is het tijd voor verandering", zegt Huys, die de afgelopen jaren ook College Tour presenteerde. Eerder was hij vanaf 1999 enkele jaren correspondent in de Verenigde Staten.

"Met ongelooflijk veel plezier kijk ik terug op mijn correspondentschap in Amerika voor NOVA en daaropvolgend het presenteren van Nieuwsuur en College Tour. Na elf jaar als anchor bij de mooiste journalistieke rubriek van Nederland is het nu tijd voor een nieuw avontuur op de late avond bij RTL."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!