De Slowaakse minister van Cultuur Marek Madaric is woensdag afgetreden in verband met de moord op de onderzoeksjournalist Jan Kuciak. 

De lichamen van de journalist en zijn vriendin zijn afgelopen weekend aangetroffen in hun huis in Velka Maca, 65 kilometer ten oosten van de hoofdstad Bratislava. Ze waren doodgeschoten. 

Madaric verklaarde dat hij het ''niet kon verdragen'' dat een journalist tijdens zijn ambtsperiode wordt vermoord.

De 27-jarige Kuciak was onderzoeksjournalist bij het Slowaakse Aktuality.sk. De nationale media meldden dat de Italiaanse maffia vermoedelijk achter de liquidatie zit. Kuciak werkte aan een reportage, waarvan een deel woensdag is gepubliceerd, over een ingewikkeld maffianetwerk met verbindingen tot in de hoogste regeringskringen. De betrokkenen zouden EU-geld hebben verduisterd.

Volgens de politie is het aannemelijk dat het stel is vermoord wegens het speurwerk van de journalist.

De Europese Unie volgt de zaak op de voet, zei EU-commissaris Günther Oettinger tegen het Duitse blad Die Welt. Hij houdt het voor mogelijk dat landbouwsubsidies ,,zijn misbruikt voor criminele doeleinden'' en verwacht binnen een paar weken helderheid te krijgen over de geldstromen.

De Slowaakse regering heeft een beloning van 1 miljoen euro uitgeloofd voor informatie die tot arrestaties kan leiden.

Laatste werk

Aktuality.sk publiceerde in de nacht van woensdag het laatste onafgeronde artikel van Kuciak. Volgens zijn onderzoek zijn er banden tussen twee topadviseurs van Fico en de Italiaanse maffia-organisatie 'Ndrangheta'. 

Tijdens een persconferentie dinsdag zei premier Fico dat het onterecht is dat de media schrijven over een mogelijk verband tussen de adviseurs en de maffia. "Jullie verbinden onschuldige mensen aan een dubbele moord, zonder enig bewijs". 

De oppositie heeft woensdagmiddag een protest aangekondigd in Bratislava tegen corruptie en de overheid. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!