De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderneemt geen stappen tegen de Avrotros en het programma Dit was het nieuws waarin advocaat en FVD-Kamerlid Theo Hiddema tijdens een uitzending een sigaret had gerookt. De waakhond was een onderzoek gestart naar het incident.

Een woordvoerster laat donderdag weten dat is geconstateerd dat het gaat om "een losstaand incident dat niet was voorzien. Bovendien was Hiddema met de sigaret maar heel even in beeld. Actie ondernemen zou niet proportioneel zijn."

Wat ook meetelde voor de NVWA is dat Avrotros zich de afgelopen jaren actief heeft geprofileerd als een omroep die roken verwerpt. Zo deed de zender vorige jaar mee aan de Stoptober-actie.

Maagzweer

Volgens de wet mag niet worden gerookt in een ruimte waar werkzaamheden worden verricht. Tv-studio's vallen daar ook onder. Hiddema stak een sigaret op tijdens een kort intermezzo in het programma. De advocaat liet vorige week in een reactie weten dat hij "iedereen een maagzweer gunt die zich druk maakt over mijn rookgedrag".

Eerder werd de VPRO wel beboet voor een uitzending van Zomergasten waarin Hans Teeuwen zat te roken. "Maar dat was een andere situatie", stelt de zegsvrouw van NVWA. "Teeuwen zat drie uur lang doorlopend te roken."