Het televisieprogramma Opsporing Verzocht verruilt 20 februari eenmalig de studio in Hilversum voor het gemeentehuis van Landgraaf, in het kader van een uitzending over de dood van de toen 11-jarige Nicky Verstappen.

Vanuit Limburg wordt extra aandacht gevraagd voor het DNA-verwantschapsonderzoek, waarbij een grote groep mannen wordt opgeroepen om vrijwillig DNA af te staan.

Op 11 augustus 1998 werd de 11-jarige Nicky Verstappen dood aangetroffen in een dennenbosje op de Brunssummerheide, op ongeveer 1200 meter van het jeugdkamp waar hij verbleef. De jongen was toen al zo’n 40 uur vermist.

Hoewel er meerdere verdachten zijn aangehouden en de politie nog altijd onderzoek doet naar de dood, is er nooit iemand veroordeeld voor de dood van Verstappen. Daarom kondigde de politie in januari van dit jaar aan op grootschalige wijze DNA-materiaal te gaan verzamelen voor een zogeheten verwantschapsonderzoek. Er worden ruim 21.000 mannen opgeroepen, die in 1998 in de omgeving woonden waar het lichaam werd gevonden.

Praktische uitleg

Opsporing Verzocht wil in de uitzending "een uitgebreide praktische uitleg over de theorie en de praktijk" van het DNA-verwantschapsonderzoek geven en "hoopt met het beantwoorden van deze vragen bij te dragen aan hoge opkomst voor het DNA-verwantschapsonderzoek".

Naast de zaak van Nicky Verstappen worden er in de uitzending van dinsdag 20 februari ook andere, actuele zaken behandeld.