De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt de uitzending van Dit was het nieuws van zondagavond, waarin een rokende Theo Hiddema was te zien. De advocaat en het Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie deed mee als panellid en stak een sigaret op.

Een woordvoerster van de NVWA zegt maandag dat wordt onderzocht ''onder wat voor omstandigheden dit is gebeurd''.

Volgens de wet mag niet worden gerookt in een ruimte waar werkzaamheden worden verricht. Tv-studio's vallen daar ook onder.

''Wilt u even roken?'', vroeg presentator Harm Edens. Hij gaf Hiddema ''een geïmproviseerde asbak'' in de vorm van een leeg waterglas, waarna deze met zijn aansteker de sigaret aanstak.

AVROTROS

AVROTROS wist dat het in principe niet is toegestaan voor gasten in tv-programma’s om te roken. Maar het intermezzo met Theo Hiddema en de sigaret in Dit was het nieuws "ontstond heel spontaan" tijdens de opnames van de uitzending en "was zo grappig" dat is besloten om het fragment in de uitzending te laten.

Dat meldt een woordvoerster van de omroep maandag in reactie op het bericht van NVWA. De voedsel- en warenwaakhond doet onderzoek naar het roken van Hiddema in de uitzending van Dit was het nieuws van zondagavond.

"Wij keuren roken niet goed en willen het zeker niet aanmoedigen", stelt de zegsvrouw. "Maar de onverwachte, leuke situatie paste helemaal bij het programma. Daarom hebben we besloten het moment toch in het programma te houden."

Hiddema zelf reageerde ook: ''Iedereen die zich hier druk om maakt, wens ik een maagzweer toe.''