
EU neemt beschuldigingen nepnieuws op websites GeenStijl en TPO terug
EUvsDisinfo.eu, het agentschap van de Europese Unie dat zich bezighoudt met het bestrijden van nepnieuws, heeft het GeenStijl-artikel en dat van TPO van de website gehaald.
De dienst heeft de twee artikelen na klachten opnieuw beoordeeld en besloten dat vermelding niet terecht is. Daarop zijn ze uit de lijst van meer dan 3300 berichten verwijderd.
GeenStijl eist nog wel een rectificatie en geeft het agentschap daar tot woensdag de tijd voor.
"De EUvsDisinfo-website biedt een duidelijke en makkelijke en toegankelijke manier om fouten door te geven'', zegt een EU-woordvoerder. Het team kijkt dan nog eens naar de gebrandmerkte content en onderneemt "zo nodig’" actie.
Berichtgeving van de NOS dat sprake zou zijn van vertaalfouten wil de zegsvrouw niet bevestigen.
Pro-Kremlin
De website wil de aandacht vestigen op berichtgeving waarvan het team heeft vastgesteld dat die voor een verkeerde kijk op de werkelijkheid zorgt en/of pro-Kremlin-verhalen verspreidt, aldus de woordvoerder. Dat betekent niet noodzakelijk dat de betreffende nieuwsorganisatie de lezer of luisteraar bewust heeft willen misleiden, voegt zij eraan toe.
De beschuldiging tegen GeenStijl betrof een artikel uit 2015, waarin GeenStijl Oekraïne omschrijft als "een zeer corrupt en fascistisch'' land en "het centrum van internationale drugs- en mensenhandel''. De EU stelde dat deze informatie niet klopte en niet gebaseerd was op feiten en betichtte de website dan ook van het verspreiden van nepnieuws.
TPO
Het artikel van The Post Online dat volgens EUvsDisinfo.eu nepnieuws zou bevatten, is een reportage uit 2015 over een bijeenkomst van Forum voor Democratie, die werd gehouden in de aanloop van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.
Een artikel van De Gelderlander en een radio-uitzending van de NPO, waarvan de website beweert dat deze nepnieuws brengen, staan er nog wel op.