NPO-voorzitter Shula Rijxman heeft het kabinet opgeroepen af te zien van extra bezuinigingen op de publieke omroep. 

"Ik kan er niet omheen: na twee keer bezuinigen en vele ontslagen en fusies, is het vijf voor twaalf voor de publieke omroep. En dat is een bewuste politieke keuze'', zei Rijxman tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ze vertelde graag het gesprek aan te gaan met Den Haag.

"Wij hebben in de komende jaren te maken met een verwachte daling van de Ster-inkomsten van een miljoen of 36. Maar nu kiest het kabinet ervoor om dat bijna te verdubbelen naar ongeveer 60 miljoen'', aldus Rijxman. Ze zei er de komende tijd alles aan te doen om de politiek op andere gedachten te brengen. "Een stevige publieke omroep vraagt om een fatsoenlijke financiering.''

Volgens de voorzitter kan de NPO niet eindeloos blijven presteren met afbraakbudgetten. "Dus ik vraag me af: politiek Den Haag, wat wil je? Want zo gaat het niet langer. Dus zeg het maar, wat moet er als eerste verdwijnen?'' 

Goed jaar

Ondanks de voorgenomen bezuinigingen had Rijxman ook positief nieuws. Afgelopen jaar was volgens haar een "buitengewoon goed jaar" voor de publieke omroep. NPO Start, de opvolger van Uitzending Gemist, trekt dagelijks ongeveer een miljoen mensen. 

"Het succes van NPO Start laat zien dat het gewoon kan: een mooie eigen Nederlandse etalage bouwen en daar mensen warm voor maken. Ook in een medialandschap dat steeds meer gedomineerd wordt door voornamelijk Amerikaanse mediareuzen."