Carrie Gracie, China-correspondent bij de BBC, heeft ontslag genomen omdat ze vindt dat bij de Britse omroep het verschil tussen de behandeling van mannen en vrouwen te groot is.

Gracie vond het onacceptabel dat de lijst van werknemers die jaarlijks meer verdienen dan 150.000 pond voor twee derde uit mannen bestond.

Gracie zegt dat ze wel terugkeert naar haar oude plek op de nieuwsredactie van de televisietak van de omroep. "Daar verwacht ik wel eerlijk uitbetaald te worden", laat Gracie aan internationale media weten.

In juli vorig jaar moest de BBC de lijst van werknemers die per jaar meer dan 150.000 pond verdienen openbaar maken. Gracie zelf stond niet op die lijst, maar ze ontdekte dat twee mannelijke internationale redacteuren volgens haar ten minste 50 procent meer verdienen dan zij.

Gracie, die meer dan dertig jaar bij de omroep werkte, schreef een open brief die gepubliceerd werd door Buzzfeed News. "Ik geloof dat u het recht hebt om te weten dat de gelijksheidwet wordt overtreden en dat een eerlijke en transparante betalingsstructuur onder druk staat."

Loonsverhoging

Sinds de gelijksheidswet in 2010 van kracht ging moeten mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen ook een gelijk salaris krijgen. Ze schreef dat de BBC haar na haar klacht een loonsverhoging heeft aangeboden, maar dat ze daarmee nog ver onder het salaris van haar mannelijke collega's zou blijven. "Ik vind dat ik al erg goed betaald word, maar ik wil gewoon dat de BBC zich houdt aan de wet en mannen en vrouwen evenveel waardeert."

De BBC heeft als reactie op het vertrek van Gracie aangegeven dat het de gelijkheid van lonen tussen mannen en vrouwen aan gaat pakken.