Twee haringboeren gaan aangifte doen tegen het AD om smaad en laster. Een van de ondernemers beweert dat de krant hem doelbewust schade heeft toegebracht met het publiceren van de haringtest. 

Dat laten de haringboeren weten aan EenVandaag.

Begin december liet het AD weten dat ze de haringtest gaan aanpassen nadat er twijfels waren ontstaan over de betrouwbaarheid van de test. 

Dit is volgens de haringboeren niet genoeg en zij eisen een strafrechtelijk onderzoek. Een van de ondernemers laat aan EenVandaag weten dat het AD "jarenlang verdiend heeft aan het doelbewust schade toebrengen aan visdetaillisten", aldus visboer Lon Oosterbroek. "Dat moet stoppen."

Bewijs

Zijn advocaat Michael van Basten Batenburg voegt daaraan toe dat het AD een vergoeding moet betalen voor de geleden schade. "Visdetaillisten hebben na een slecht cijfer te maken met een dalende omzet. Nu blijkt dat de test geen betrouwbaar beeld geeft van de kwaliteit van de haring", aldus de advocaat tegen EenVandaag. Hij zegt genoeg bewijs te hebben om een strafrechtelijk onderzoek af te dwingen.

Econoom Ben Vollaard deed onderzoek naar de haringtest en stelde vast dat deze onbetrouwbaar zou zijn, omdat panellid Aad Taal zakelijke belangen heeft bij groothandel Atlantic. De haringboeren die aangesloten zijn bij de leverancier zouden betere resultaten scoren.

Rectificatie

Twee andere haringboeren eisen een rectificatie van het AD. In het commentaar bij de beoordeling van hun haring werd gesteld dat hun vader zich zou omdraaien in zijn graf.

Hoofdredacteur van de krant, Hans Nijenhuis, laat aan EenVandaag weten nog geen aangifte te hebben ontvangen, maar als het waar is de zaak te betreuren. Hij zegt een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet te zien.