Floortje Dessing is met het team van het Rode Kruis dat vastzat in de hoofdstad Sanaa in Jemen, veilig aangekomen in het Afrikaanse land Djibouti. 

Dessing en het team waren in Jemen om aandacht te vragen voor de humanitaire ramp die zich daar voltrekt. Vanwege de gevechten moesten ze een paar dagen doorbrengen in een schuilkelder.

"Ik ben immens dankbaar dat ik veilig en wel op weg naar huis ben, maar tegelijkertijd besef ik ook dat voor de burgers van het land het conflict onverminderd hard doorgaat", aldus Dessing in een verklaring van het Rode Kruis. Ze is ambassadeur van de hulporganisatie en had in Jemen opnames gemaakt voor haar programma Floortje naar het einde van de wereld.

Haar team zegt een aantal zware dagen achter de rug te hebben, maar het gaat naar omstandigheden goed met ze. De teamleden hopen zo snel mogelijk door te vliegen naar Nederland.

Hongersnood

De afgelopen dagen zijn er volgens het Internationale Rode Kruis honderden doden en gewonden gevallen door plotseling opgelaaide gevechten in Sanaa. De organisatie helpt de ziekenhuizen met het behandelen van de gewonden en het bergen van de doden.

Hulporganisaties zeggen dat miljoenen Jemenieten worden bedreigd door hongersnood en ziektes. Het land heeft dringend behoefte aan hulpgoederen en medische hulp. Volgens de Verenigde Naties hebben de luchtaanvallen op Houthi-doelwitten sinds 2015 aan 8.670 mensen het leven gekost.

Maandag maakten de Houthi-rebellen bekend dat oud-president Ali Abdullah Saleh zou zijn gedood. De Houthi's meldden het nieuws aan de staatstelevisie in Jemen, die ze zelf controleren. "Met de dood van hun leider is een einde gekomen aan het verraad van milities," aldus de rebellen.

De leider van de rebellen spreekt van een "historische dag". Volgens hem is een buitenlandse samenzwering opgerold.