Paul de Leeuw had geen idee dat de uitzending van Schreeuw van De Leeuw met zanger René Klijn 25 jaar geleden zo'n impact zou hebben op de kijkers. In de show praatte Klijn openhartig over zijn ziekte aids en zijn naderende dood.

"De opnames waren aan het begin van die zaterdagmiddag in een kleine, intieme studio in Almere. Backstage waren geen toiletten, dus na de opname ging ik op het publiekstoilet plassen. Toen viel me op dat veel mensen huilend uit de zaal kwamen", kijkt De Leeuw terug in het AD.

"Maar zelf voelde ik dat helemaal niet zo, ik had me onbewust afgesloten voor emoties. Ik vond het een zeventje, die uitzending."

De Leeuws telefoon stond na de uitzending echter roodgloeiend. Toen hij thuiskwam zag hij op zijn antwoordapparaat het getal 75 knipperen. "Zo veel nieuwe berichten had ik binnengekregen na de uitzending met René, bijna allemaal van huilende familieleden en vrienden, tot Mies Bouwman aan toe", aldus de presentator.

Witte wijn

"Ik zie me nog staan, met mijn rug tegen de muur, de lichten uit, terwijl ik de ene na de andere emotionele boodschap op het bandje hoorde; ik moest daar enorm van janken", vertelt de presentator. "Dat ik met de naderende dood van een jonge vent zo'n succes behaalde - vreselijk. Die nacht ben ik met veel te veel witte wijn aan de keukentafel van Hanneke Groenteman geëindigd, ik kon er niet over uit."

Klijn overleed uiteindelijk op 5 september 1993. Hij scoorde dat jaar een enorme hit met het nummer Mr. Blue.