Een van de klinieken in Ivoorkust die is geholpen met het geld van de 3FM-actie Serious Request is postuum opgedragen aan Tijn Kolsteren. Op de pui van de Langba-kliniek prijkt een groot portret van het jongetje dat in december het symbool van de actie werd.

Het doodzieke jongetje uit Hapert veroverde vorig jaar de harten van heel Nederland met zijn nagellakactie voor Serious Request.

De 6-jarige Tijn werd eind 2016 "de held" van de radiozender toen hij naar het Glazen Huis ging en daar aanbood van iedereen die geld doneerde de nagels te lakken. Vele tientallen bekende Nederlanders en politici sloten zich bij de actie van Tijn aan door hun nagels te lakken en geld te doneren.

In totaal haalde Tijn met zijn initiatief ruim 2,6 miljoen euro op. Om hem te bedanken voor zijn inspanningen werd onder meer al een planetoïde naar hem vernoemd. Ook werd Tijn gezegend door paus Franciscus.

Het jongetje overleed in juli aan de gevolgen van terminale hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks in Nederland bij vijftien tot twintig kinderen wordt vastgesteld.

3FM-dj Domien Verschuuren voltooit muurschildering Tijn van Serious Request
70
3FM-dj Domien Verschuuren voltooit muurschildering Tijn van Serious Request

Zuurstofmeters

Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2016 kan het Rode Kruis ruim 175.000 mensen helpen. Onder hen zijn tachtigduizend kinderen onder de vijf jaar, maakte dj Domien Verschuuren dinsdagavond bekend bij RTL Late Night. De benefietactie bracht vorig jaar ruim 9,2 miljoen euro op om longontsteking bij kinderen tegen te gaan.

De hulporganisatie heeft van het geld al zo'n veertigduizend antibioticakuren, 12.800 inhalers en twintig zuurstofmeters aangeschaft.

In Ivoorkust hebben 12.500 mensen voorlichting gekregen over het voorkomen en behandelen van longontstekingen en zijn er 450 openbare toiletten gebouwd om de persoonlijke hygiëne te verbeteren. Ook zijn hier vier klinieken opgeknapt, waardoor meer dan 105.000 mensen betere medische zorg krijgen voor hun kinderen en zichzelf.

Apeldoorn

Naast Ivoorkust besteedt het Rode Kruis de opbrengst van vorig jaar ook aan hulp in Ethiopië, Soedan, Mali, Zambia, Libanon, Syrië en Afghanistan.

Het Glazen Huis staat dit jaar in Apeldoorn, waar de dj's zich gaan inzetten voor de hereniging van verscheurde families in crisisgebieden. NPO 3FM maakt op 9 november bekend welke dj's vanaf 18 december zes dagen lang 24 uur per dag radio en tv maken zonder dat ze daarbij mogen eten.

Hoe de 6-jarige Tijn heel Nederland aan het nagellakken bracht
138
Hoe de 6-jarige Tijn heel Nederland aan het nagellakken bracht