Frits Bom, voormalig programmamaker en presentator van onder meer de televisieprogramma's De Ombudsman en De Vakantieman, is donderdag op 73-jarige leeftijd overleden.

Hij stierf na een kort ziekbed in het bijzijn van zijn echtgenote Annemiek en zijn zonen Marco en Ingo in Spanje, waar hij woonde.

Daar zal ook in besloten kring afscheid van hem worden genomen. Zijn familie vraagt om privacy.

De in Rotterdam geboren presentator was jarenlang het gezicht van consumentenprogramma's van de VARA. Voor de omroep maakte hij naast De Ombudsman ook De Konsumentenman en afgeleiden daarvan, zoals de reisprogramma's Konsumentenman Reizen, Konsumentenbus en Konsumentenboot.

Vakantieman

Een conflict met voorzitter Marcel van Dam was reden voor zijn vertrek bij VARA. Hij keerde begin jaren negentig terug op het scherm bij de pas opgerichte commerciële zender RTL 4 als De Vakantieman.

Zeven jaar lang presenteerde Frits Bom dit populaire vakantieprogramma, altijd live en op primetime. "Vakantieman, gezellig hè?" werd onder toeristen een gevleugelde uitspraak in reportages die voor het programma werden gemaakt in zonnige oorden.