Jan Mom blijft de Nieuwsshow op NPO Radio 1 de komenden maanden met wisselende partners presenteren. Dat meldde hij zaterdag tijdens de eerste uitzending zonder Mieke van der Weij. 

Zij werd door de Avrotros op non-actief gesteld. Van der Weij besloot met haar mede-presentator Peter de Bie mee te gaan naar Omroep Max.

In uitgelekte plannen van de NPO staat dat de NPO de voorkeur heeft dat het duo voor Max op zaterdagochtend een soortgelijk programma gaan presenteren op Radio 1.

In een reactie op dit nieuws stuurde de Avrotros Van der Weij naar huis. "Mieke wil haar carriere voortzetten bij Max, en Avrotros wil haar daar alle ruimte voor geven", stelde Jan Mom zaterdag op de radio.

Juridische stappen

Van der Weij (64) en De Bie presenteren al jarenlang op de zaterdagochtend de populaire Nieuwsshow op NPO Radio 1. Eind augustus ontstond er een rel tussen de omroep en De Bie. Hij wilde overstappen naar Omroep MAX terwijl Avrotros dacht dat hij met pensioen zou gaan. 

Eerder deze week besloot de NPO dat het duo met de Nieuwsshow naar Omroep MAX mag vertrekken. De Avrotros heeft al aangegeven naar de rechter te stappen als NPO deze plannen doorzet.

Rob Stenders

De omroep ruziet ook met de NPO over dj Annemieke Schollaardt, die sinds het vertrek van Rob Stenders bij Radio 2 in de middag zit. Uit dezelfde uitgelekte plannen van NPO blijkt dat Stenders naar alle waarschijnlijkheid terugkeert naar zijn oude programma.

Dat zou betekenen dat Schollaardt het veld moet ruimen; zij zou dan een avondprogramma krijgen. Ook tegen dit plan gaat Avrotros bezwaar maken. De NPO besluit eind oktober of alle plannen definitief worden.