Het presentatoren-duo Mieke van der Weij en Peter de Bie stopt met de presentatie van het Radio 1-programma de Nieuwsshow.

Omroep Avrotros heeft De Bie vanwege een 'vertrouwensbreuk' op non-actief gesteld en zal worden vervangen door presentator Jan Mom. Mieke van der Weij dient haar contact uit tot 1 januari.

De presentatrice keert daarna niet meer terug omdat ze het niet eens is met de keuze voor vervanger Mom. "Dat is mij in het verkeerde keelgat geschoten", zegt Van der Weij in een reactie tegenover Villamedia.

De presentatrice zegt 'niks persoonlijks' tegen Mom te hebben, maar vindt hem geen goede opvolger.

"Ik ken hem goed, hij heeft vaker voor De Bie ingevallen. Maar de Bie en ik zijn allebei heel verschillend, en dat maakt het programma juist sterk. Ik heb besloten dat ik geen zin heb om een mindere versie van de Nieuwsshow te gaan maken. Vandaar dat ik ermee stop nadat mijn contract eind dit jaar is afgelopen. Tot die tijd blijf ik met Mom presenteren", aldus Van der Weij.

De Bie was niet bereikbaar voor commentaar.

Vertrouwensbreuk

Avrotros wil geen reactie geven over de oorzaak van de vertrouwensbreuk. In een eerste reactie stelt de omroep: "Er is een vertrouwensbreuk ontstaan tussen AVROTROS en Peter de Bie, waardoor we genoodzaakt zijn om hem per direct op non-actief te stellen."

"Het klopt dat Jan Mom hem opvolgt als presentator van de Nieuwsshow. Mocht Mieke van der Weij daarnaast besluiten om per 1 januari te stoppen als presentator van het programma, dan zullen wij zorgen voor een waardige opvolger die past in de al ruim dertig jaar lang oude traditie van het succesvolle radioprogramma", aldus de omroep. 

De Bie en Van der Weij presenteerden het programma samen sinds oktober 1996. Van der Weij verving destijds Ellen Brusse. De Bie begon in 1994 als opvolger van Wim Bosboom.