YouTube en televisie hoeven elkaar niet in de weg te zitten, maar kunnen juist hand in hand gaan.

Dat denkt BNNVARA-presentatrice Gwen van Poorten. "Ik heb het gevoel dat we voor het eerst met BNNVARA online goed verbinden met televisie", vertelt ze aan NU.nl.

"Zoals in de eerste week van Spuiten en Slikken, waarbij het over ritalin gaat. Daar komen online items bij, er komen columns bij en een poll. Mensen worden betrokken bij wat we maken en kunnen van alle kanten kijken. Ik denk ook dat iedereen voor zichzelf moet bekijken waar 'ie het liefst kijkt."

Presentatoren Jan Versteegh en Jurre Geluk sluiten zich daarbij aan. "Ik denk niet dat de Youtube-generatie terug naar tv gaat", aldus Versteegh. "Ik denk dat die op YouTube blijft en dat het elkaar alleen maar kan versterken."

"Wij zijn hier dagelijks mee bezig", stelt Geluk, een van de nieuwe presentatoren van Spuiten en Slikken. "Het is lastig: het is zo'n ander publiek."

Geraldine Kemper noemt het 'juist de kracht van de YouTube-generatie' dat ze op internet te vinden zijn. "Ik denk dat je ze daar lekker moet laten."

Belgische documentaires

Erik Dijkstra zegt al zo'n tien jaar te horen dat 'de jeugd geen televisie meer kijkt'. "Maar moet je eens kijken wat er allemaal komt de komende tijd", verwijst hij naar de programma's van BNNVARA die de komende maanden op televisie komen.

Dijkstra bekent zelf ook een YouTube-kijker te zijn. "Ik kijk hele programma's op YouTube. Sommige mensen zetten van die gekke Belgische sportdocumentaires online, en die zit ik dan te kijken."

Ook Sophie Hilbrand denkt dat mensen altijd televisie zullen blijven kijken. "Al gebeurt dat straks misschien op hun telefoon."