Tariq Kassem, de vluchteling die in PowNeds rubriek 'vluchteling maakt kennis' zou inburgeren in typisch Nederlandse gebruiken, blijkt een acteur te zijn. Na een eerder bericht van PowNed over een verdronken Syrische jongen, heeft Kassem spijt van zijn deelname aan het programma.

Dat vertelt Kassem woensdag aan de Volkskrant. Hij zou niets meer met de omroep te maken willen hebben. "Ik bied mijn excuses aan aan iedereen die het verwijderde artikel over de verdronken Syrische jongen heeft gelezen."

Kassem is ooit als vluchteling naar Nederland gekomen, maar woont inmiddels al meer dan twaalf jaar in Almere. Hij deed als acteur mee aan de rubriek 'vluchteling maakt kennis', waarbij hij onder andere meedeed aan bingoavonden en ging winkelen op de PC. Hooftstraat.

Hij studeerde af als drama-artiest en stond ingeschreven bij een castingbureau. Daar werd Kassem gevraagd voor de rol. Hij hoopte met deze rol iets positiefs toe te voegen in het racismedebat. "Maar het bleek het racisme juist in de hand te werken. Ik voel me gebruikt."

Dinsdag bood PowNed-directeur Dominique Weesie zijn excuses aan voor het betreffende artikel. Daarin werd het lot van de 16-jarige Syrische jongen die maandag in Venlo verdronk beschreven, wat vooral de bezoekers van het zwembad een vervelende situatie zou hebben bezorgd. Het artikel is inmiddels verwijderd.