De BBC gaat de programmering en dienstverlening voor kinderen onder handen nemen. Dat maakte de Britse publieke omroep maandagavond bekend. De omroep moet toekomstbestendig worden gemaakt en zich klaarmaken voor concurrentie met Netflix en Amazon.

Om de jongste kijkers aan zich te binden wil de BBC de komende drie jaar 34 miljoen pond (38 miljoen euro) extra investeren. De precieze invulling van de investering wordt op een later moment bekendgemaakt, maar de zender spreekt van de "grootste investering in onze jongste kijkers in een generatie".

Britse kinderen en jongeren kijken een kwart minder televisie dan hun ouders. Ook kijken ze op een andere manier, door bijvoorbeeld tussen schermen te schakelen en zo programma's en informatie anders te beleven of te delen met hun vrienden via sociale media. Een flink deel van het nieuwe geld gaat daarom ook naar online content zoals video, live-evenementen, blogs en vlogs, maar ook spelletjes en apps.

Nieuwe programma's voor jongeren moeten voortaan ook van Britse bodem komen, zo vindt de directeur-generaal van de BBC, Tony Hall. "Anders wordt onze cultuur straks gedefinieerd door productiebedrijven uit de Verenigde Staten", aldus de omroepbaas.