Cabaretier, zangeres en columnist Claudia de Breij is dit jaar de laatste gast in VPRO Zomergasten. De Breij weet naar eigen zeggen "al vanaf haar vijftiende wat ze zou laten zien als ze ooit in Zomergasten zou zitten". 

Dat laat de VPRO weten op haar website. De aflevering wordt zondag 27 augustus uitgezonden op NPO 2, de presentatie is in handen van Janine Abbring.

De Breij zal zowel klassiekers als recente filmfragmenten bespreken. "Er zijn een paar klassiekers van vroeger overgebleven, waavan ik nog steeds vind dat iedereen ze moet zien, maar er is vooral veel dat me recent heeft geraakt, in positieve of negatieve zin."

Ook laat ze weten dat ze zich verheugt om drie uur lang met Janine Abbring te praten over het leven. "Verder ben ik al in keiharde commandotraining om ook bij de ontroerendste beelden niet te gaan huilen."

De Breij is draagster van de prestigieuze Louis Davidsring, die ze in 2015 ontving uit handen van Herman van Veen. Eerdere dragers van de ring waren Heintje Davids en Wim Kan.

Gasten

Andere gasten in het programma zijn de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, schrijver en microbiologe Rosanne Hertzberger, psychiater Glenn Helberg, de Vlaamse acteur en zanger Wim Opbrouck en primatoloog Frans de Waal. 

Zomergasten is te zien vanaf zondag 23 juli.