Ria Bremer heeft zich voor haar nieuwe programma verdiept in de medische geschiedenis. "Je rolt van de ene verbazing in de andere."

De 77-jarige Bremer gaat voor het programma langs musea en bibliotheken om te horen over medische ingrepen en oplossingen uit de geschiedenis.

Er kwamen veel gekke verhalen voorbij, maar ze wilde geen rariteitenkabinet maken van De anatomische les met Ria Bremer dat vanaf woensdagavond te zien is. 

"Natuurlijk had ik wel eens langs De anatomische les van Rembrandt gelopen, maar ik heb nooit vol bewondering naar die arm gestaard", vertelt ze in De Telegraaf. "Maar als iemand je vervolgens op de details wijst, zoals je in de eerste aflevering kunt zien, gaat er opeens een wereld voor je open."

Het mooiste verhaal vindt ze dat van vrouwen met liefdesverdriet. "Prachtige schilderijen van vrouwen die er apathisch bij liggen". vertelt ze. "Daar gebruikten ze dan een klisteer voor. In het programma noemt Mart dat heel netjes 'de vervanger voor het mannelijk genitaal'. Vul zelf maar in wat er met dat ding gebeurde. Na afloop voelde die vrouw zich kiplekker."