Komiek John Oliver aangeklaagd wegens 'karaktermoord' in late night show

Komiek en presentator John Oliver is aangeklaagd wegens karaktermoord van kolenmagnaat Robert Murray. 

Ook de schrijvers van Oliver zijn show Last Week Tonight en producenten HBO en Time Warner zouden volgens verschillende media zijn aangeklaagd. 

Volgens de 77-jarige Murray hebben de makers van het programma alles gedaan om zijn reputatie en die van zijn bedrijf te vernietigen en spreekt daarom van karaktermoord. Murray doet daarnaast aanklacht van het opzettelijk toedienen van emotionele schade en privacyschending, schrijft The Washington Post.

De aanklacht werd ingediend na de uitzending van afgelopen zondag, waarin aandacht werd besteed aan de problemen in de kolenindustrie. Murray werd eerder het onderwerp van gesprek nadat in 2007 een van de kolenmijnen van de zakenman in Utah instortte. Bij het ongeluk kwamen negen mijnwerkers om het leven. 

Het grote kwaad

Oliver bestempelde Murray tijdens de uitzending als "het grote kwaad" en zei dat hij de veiligheid van zijn medewerkers in gevaar had gebracht. Ook haalde Oliver een satirisch artikel naar voren waarin Murray eerder werd vergeleken met een eekhoorn. Later in de uitzending liet Oliver een man verkleed als een grote eekhoorn door de studio lopen. 

Oliver had eerder voorspeld dat hij aangeklaagd zou gaan worden, omdat Murray vaker media aanklaagt wanneer zij het handelen van de kolenmagnaat bekritiseren. Daarnaast verklaarde Oliver dat hij Murray voorafgaand aan de uitzending had geinformeerd, maar Murray reageerde meteen met een verbod op uitzenden. Toen dat niet voldoende resultaat had, diende Murray de aanklacht in.

Producent HBO neemt het op voor Oliver en zegt in een verklaring dat het vertrouwt op de medewerkers van Last Week Tonight. Volgens HBO zou de aflevering Murray niet beledigd hebben.

Lees meer over:
Tip de redactie