De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) versobert het salarisbeleid voor presentatoren. Die mogen voortaan niet meer verdienen dan 181.000 euro bruto per jaar. Dat was 201.000 euro.

Er worden in de toekomst geen uitzonderingen meer gemaakt, ook al mogen er volgens de huisregels nu nog acht presentatoren meer dan het maximum verdienen.

Vorig jaar verdienden vijf presentatoren meer dan het maximum, op termijn moet dat aantal naar nul. Maar dat kan nog wel even duren, aldus de NPO woensdag, want er kan niet worden ingegrepen in lopende contracten tussen omroepen en presentatoren.

Namen zijn nooit genoemd, maar het is een publiek geheim dat BNN-VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk de lijst van veelverdieners bij de publieke omroep aanvoert. Ook Giel Beelen, Antoinette Hertsenberg en Paul de Leeuw zouden meer verdienen.

'Essentiële bijdrage'

In de loop van de jaren is het aantal veelverdienende presentatoren al flink gedaald: in 2009 verdienden zeventien presentatoren meer dan het maximum. In 2016 waren dat er vijf. De speciale regeling gold voor presentatoren die "een essentiële bijdrage leveren aan kwalitatief hoogwaardige programma’s van de publieke omroep". Het bedrag boven de norm wordt door de omroepverenigingen uit eigen middelen betaald, en dus niet van belastinggeld. 

Met de maatregel brengt de NPO het beloningsbeleid van de publieke omroep in overeenstemming met de Wet normering topinkomens.

''Bij de besteding van publieke middelen hoort een sober beloningsbeleid. Talent mag worden beloond. Maar geld alleen mag nooit de voornaamste drijfveer zijn om bij de publieke omroep te werken", zegt Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO.