Omroepen verwerpen Dekkers plan voor vrije tv-pakketten

Demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) wil het verplichte tv-basispakket schrappen en kijkers zelf hun zenderpakket laten samenstellen. De Vereniging Commerciële Omroepen (VCO) en de NPO zijn hier op tegen.

"Dit verzwakt de onderhandelingspositie van vooral de kleine commerciële omroepen ten opzichte van de distributeurs. Zeker nu de distributeurs hun eigen zenders en diensten gaan ontwikkelen; die gaan ze natuurlijk voorrang geven", zegt VCO-secretaris Pieter Arnold in gesprek met NRC.

Dekker, die zijn plan middels een brief aan de Tweede Kamer bekendmaakte, is van plan de wettelijke plicht die distributeurs dwingt om minstens dertig televisiezenders en 25 radiozenders in een standaardpakket te stoppen af te schaffen. Wel wil hij blijven verplichten om publieke zenders aan te bieden.

Bescherming

Maar ook de NPO is tegen de plannen van Dekker: "Het verplichte zenderpakket is er juist ter bescherming van de consument. Afschaffen is niet in diens belang. Je krijgt er namelijk kleinere, duurdere en minder aantrekkelijke pakketten van", zegt een woordvoerder tegen de krant.

Lees meer over:
Tip de redactie