Songfestival verliest miljoenen kijkers door ontbreken Rusland

Het Eurovisie Songfestival heeft dit jaar veel minder kijkers getrokken dan vorig jaar. De twee halve finales en de finale bereikten 182 miljoen mensen in 42 landen. Dat zijn er volgens de European Broadcasting Union (EBU) zo'n 22 miljoen minder dan vorig jaar.

De belangrijkste reden daarvoor was het ontbreken van Rusland. Zangeres Julia Samojlova zou haar land vertegenwoordigen in Kiev, maar de Oekraïense autoriteiten willen haar niet toelaten omdat ze eerder op de door Rusland ingelijfde Krim optrad. Volgens de Oekraïense wet is het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied strafbaar.

Ruim 1,4 miljoen Portugezen keken naar de finale, waarin ze hun landgenoot Salvador Sobral met de overwinning aan de haal zagen gaan. Sinds 2008 werd het Songfestival in Portugal niet niet meer zo veel bekeken als dit jaar. De Bulgaarse televisie pakte een recordaantal kijkers (650.000) en ook in Italië, Oekraïne en Duitsland gingen de cijfers omhoog. In Duitsland zelfs voor het achtste jaar op rij.

In Nederland keken ruim vier miljoen mensen naar de finale. Dat waren er iets minder dan vorig jaar, toen de show met Douwe Bob 4,2 miljoen kijkers trok. Het Nederlandse record staat op 5,1 miljoen kijkers. Dat werd neergezet in 2014 toen The Common Linnets hoge ogen gooide.

Lees meer over:
Tip de redactie