Fox News-oprichter Roger Ailes (77) overleden

Voormalig Fox News-topman Roger Ailes is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij geldt als de grondlegger van de Amerikaanse nieuwszender.

Dat heeft Fox News donderdag bekendgemaakt. "Ik ben zeer verdrietig om te melden dat mijn man is overleden", laat zijn vrouw Elizabeth weten in een statement.

Ailes kwam een week geleden ten val in de badkamer van zijn huis in Palm Beach. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht en daar overleed hij. 

In 1996 kwam Ailes aan het roer te staan van de destijds nieuwe zender. Hij legde zijn functie als directeur van Fox News in de zomer van 2016 neer na een serie aanklachten voor seksuele intimidatie. Zeker twintig vrouwen beweerden te zijn lastiggevallen door Ailes.

Fox-presentatrice Gretchen Carlson was de eerste die aan de bel trok. Zij claimde te zijn ontslagen omdat ze niet inging op de avances van Ailes. Een intern onderzoek van moederbedrijf 21st Century Fox volgde waarop meer dan twintig vrouwen zich meldden. Ook de prominente verslaggeefster Megyn Kelly beschuldigde Ailes van seksuele intimidatie.

Volgens Fox News heeft Ailes de zender opgebouwd tot een "krachtpatser op de televisie". Onder zijn leiding heeft de zender een invloedrijke rol gekregen in het beïnvloeden van de Amerikaanse publieke opinie.

In het verleden voorzag Ailes de Republikeinse oud-president Richard Nixon van advies. Ook gaf hij Donald Trump raad tijdens zijn campagne voor het presidentschap.

Lees meer over:
Tip de redactie