De Federale Communicatie Commissie (FCC) van de VS gaat onderzoek doen naar de Trump-grappen van Stephen Colbert van afgelopen week. Maandag maakte de presentator in zijn Late Show enkele opmerkingen over Donald Trump die bij sommige kijkers verkeerd vielen. 

Amerikaanse media melden dat de overheidscommissie onderzoek gaat doen naar Colbert's grappen. Omroep CBS, die de Late Show uitzendt, kan een boete krijgen van de FCC als een grap als 'onfatsoenlijk' wordt gelabeld.

Vooral de opmerking "Het enige waar Trumps mond goed voor is, is als penishouder van Vladimir Poetin", zorgde voor woedende reacties. Op Twitter werd de hasthag 'FireColbert' trending. Sommigen noemen de grap van Colbert homofobisch.

Klachten

In een radio-interview zei het hoofd van de FCC, Ajit Pai dat de commissie veel klachten had ontvangen naar aanleiding van de uitzending van Colberts talkshow. "Ik heb het nu ook gezien en omdat we veel klachten hebben gekregen gaan we nu de feiten verzamelen. We gaan de wet toepassen en de daarbij horende actie ondernemen."

Op woensdag kwam Colbert nog terug op zijn opvallende Trump-grappen. "Ik zou het zo weer doen. Misschien enkele woorden veranderen omdat die wat harder overkwamen dan de bedoeling was, maar als ik de kans weer krijg zou ik het weer doen", aldus Colbert.

Nucleaire lanceringscodes

 "Ik ga mijn grap niet herhalen", voegde de presentator toe. "Het enige wat ik nog wil zeggen is dat het leven kort is en dat eenieder die zijn liefde voor een ander uit, op zijn eigen manier, voor mij een Amerikaanse held is."

Eerder maakte Colbert ook al duidelijk dat hij geen excuses gaat aanbieden aan Trump. "Ik heb grappen, hij heeft de nucleaire lanceringscodes, dus het is een eerlijk gevecht."