De Duits-Turkse journalist Deniz Yücel heeft vanuit de gevangenis in Silivri kritiek geuit op zijn ''veroordeling op voorhand'' door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en een eerlijk proces geëist.

De correspondent van het weekblad Die Welt dicteerde zijn ontboezemingen toen zijn advocaten hem kwamen opzoeken in zijn cel. Zij sluisden die door naar Duitsland.

''In landen als Azerbeidzjan of Wit-Rusland is het misschien vanzelfsprekend dat het hoogste staatsbestuur een arrestant meteen publiekelijk veroordeelt en de verantwoordelijke officier van justitie en rechter als het ware instrueert. Maar in de geciviliseerde wereld, waar de rechtsstaat heerst, is deze gang van zaken uiterst merkwaardig'', zegt Yücel, die sinds eind februari vastzit, in zijn Welt-bijdrage.

Erdogan beschuldigde hem er bij herhaling van een ''terrorist'' en ''spion'' te zijn. Van uitlevering kan geen sprake zijn.

Op zijn beurt stelt Yücel nu dat Turkije Azerbeidzjan en Wit-Rusland als klasgenoten heeft uitverkoren. ''Het enige dat ik verlang, is een eerlijk proces conform de geldende Turkse wetsregels en de universele mensenrechten in plaats van die met voeten te treden. Was dat eerder gebeurd, dan zou ik nooit op grond van zulke bizarre beschuldigingen zijn opgepakt. Een eerlijk proces kan uiteindelijk niets anders opleveren dan vrijspraak.''

De journalist zit sinds eind februari vast, volgens de aanklacht wegens het maken van propaganda voor een terroristische organisatie en het aanzetten tot publiek geweld. Yücel is de eerste Duitse verslaggever die werd opgepakt na de mislukte staatsgreep in juli.

De Turkse krant waarvoor Yücel in het verleden schreef, drukte vrijdag op de voorpagina een boodschap van hem af. ,,Ze hebben 150 journalisten en duizenden anderen wonderlijke verwijten gemaakt en opgepakt. Maar ze hebben ons eigenlijk niet gearresteerd, ze hebben ons in gijzeling genomen. Hun doel was via ons de samenleving te intimideren. Dat is niet gelukt, hebben we de laatste weken gezien''.