Mattie Valk heeft het erg moeilijk met het conflict dat tussen hem en zijn radio-collega Wietze de Jager is ontstaan. De radio-dj reageert vrijdag op de boze brief van De Jager in handen van De Telegraaf, waarin hij Valk een "matennaaier" noemt.

Donderdagmiddag verschenen verschillende verhalen over een breuk van het radio-duo. Valk zou zonder De Jager getekend hebben bij Qmusic, die in de veronderstelling was dat de twee samen door zouden gaan bij een andere zender.

Geruchten dat De Jager en Valk een overstap overwogen naar Sky Radio, gingen al langer. In de ochtendshow van het duo, waar Valk momenteel alleen zit, reageert hij op de verhalen in verschillende media. Volgens Valk werden zij in november benaderd door Sky Radio.

"Die interesse is gewoon vleiend, het is erkenning voor je werk: een kroon op je succes." De twee gingen in gesprek omdat ze "nieuwsgierig" waren naar wat het radiostation te bieden had. Valk bleef tijdens de onderhandelingen echter twijfelen, maar sprak dat niet voldoende uit, zo zegt hij nu.

"Vorige week is het misgegaan. Ik wilde echt niet meer overstappen, ik heb hem wel lang in die waan gelaten, en hij voelde dat uiteindelijk als een enorme belediging. En nu wil hij niet meer. Ik heb een enorme puinbende achter me gelaten waar ik veel spijt van heb", aldus Valk.

Uiteindelijk koos Valk er voor toch bij Qmusic bij te tekenen. Hij belde De Jager op om dat te vertellen. "Hij zei toen: 'Ik moet dat even op me laten inwerken, maar ik ben blij dat je eerlijk bent'."

Persoonlijke mail

De Jager zou in een persoonlijke mail, in handen van De Telegraaf, aan zijn radio-collega geschreven hebben dat hij het gevoel heeft dat Valk met zijn stap kiest voor zijn eigen ego en niet voor de luisteraar.

"Hoe denk je dat de luisteraars dit zullen beoordelen? De zielige Mattie die werd bedrogen, blijkt zelf de grootste bedrieger. Een matennaaier voor wie een bankrekening belangrijker is dan afspraken nakomen en een goede vriendschap. Ik vind het heel erg dat ons radioteam voortaan onder jouw grillen moet werken. Het is niet anders, maar ik hoop wel dat je ze met meer respect behandelt dan mij", aldus De Jager in de mail.

Wat De Jager nu gaat doen, is nog niet bekend. In de gelekte mail schrijft hij dat hij denkt het wel te redden. "Omdat ik wel principes heb en daarbij gesteund word door goede mensen. Wat voelt het fijn dat ik altijd eerlijk ben geweest en nu ook niets hoef te verbergen. Het lijkt mij enorm beklemmend voor je, dat jij je moet verdedigen met al je leugens. En je weet het: er is nog zoveel meer uit de doeken te doen rondom deze situatie, maar die eer laat ik aan jezelf."

In een reactie laat Talpa Radio, waar Sky Radio bij zit, aan AD weten dat De Jager ook alleen nog van harte welkom is. "Het klopt dat we in gesprek waren met het radio-duo Mattie en Wietze. Blijkbaar heeft Mattie ervoor gekozen om solo verder te gaan. We zullen de gesprekken met Wietze de Jager zeker voortzetten. Mocht hij besluiten te vertrekken bij Qmusic, dan hij is meer dan welkom!"

Het radioprogramma van de dj's is een van de best beluisterde op de vroege ochtend. Het marktaandeel van Qmusic steeg in 2016 tot een recordhoogte in de categorie 20-34 jaar.