Bij een persbijeenkomst op uitnodiging van VVD-voorzitter Henry Keizer zijn journalisten van Follow the Money, PowNed en Kamerbreed van de AVRO-TROS geweigerd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is het "schandalig."

"Dit moet niet mogen. Het is onbegrijpelijk dat ze dit doen", zegt Rosa Garcia López van de vereniging tegen de NOS. Volgens de NVJ werkt de weigering van de journalisten ook niet in het voordeel van de VVD. "Uiteindelijk hebben ze alleen zichzelf ermee."

Aanleiding voor de bijeenkomst was de kritiek die op Keizer is ontstaan. Follow the Money plaatste afgelopen weekend een artikel over de overname van het crematoriumbedrijf van Keizer. Hij zou een omstreden zakendeal gesloten hebben bij de overname van een crematoriumketen.

Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money, zei het voorval een "blamage voor Nederland te vinden." 

Persvrijheid

Vrijdag werd bekendgemaakt dat de persvrijheid in de wereld nog niet eerder zo onder druk heeft gestaan als in 2017. Een zorgwekkend aantal landen is gezakt op de index waarmee de mate van persvrijheid in 180 landen wordt gemeten, stelt Freedom HouseVolgens de index van RSF is Noorwegen het land waar de persvrijheid het beste wordt gewaarborgd. Nederland staat op de tweede plaats.

In China, Rusland, bijna alle landen in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Centraal-Amerika is sprake van een "moeilijke" of "zeer ernstige" situatie als het gaat om persvrijheid. De landen met de laagste positie in de top 180 zijn China, Syrië, Eritrea en Noord-Korea.