De psycholoog die het programma Dat wordt oorlog van BNN-VARA begeleidde, heeft de opnames van het programma stilgelegd om een escalatie te voorkomen. 

Dat wordt oorlog is gebaseerd op het Robbers Cave Experiment (wiki) dat in 1954 werd uitgevoerd. In het programma worden kandidaten in twee groepen verdeeld en tegen elkaar opgezet.

"Als iemand onder de juiste omstandigheden op de juiste knoppen drukt, is iedereen in staat oorlog te voeren", beschrijft de omroep het programma.

Ethisch verantwoord

In de Volkskrant verscheen dinsdagochtend een opiniestuk over de vraag of het programma wel ethisch verantwoord is. BNN-VARA weerlegt de kritiek uit de krant.

"We begrijpen de kritische blik vanuit de academische wereld", laat BNNVARA weten in een reactie.

"Omdat een sociaal experiment nooit zonder risico's is, is psycholoog Dr. Jan-Willem van Prooijen nauw betrokken geweest bij de uitvoering van het experiment. Hij heeft de ethische grenzen bewaakt en bepaald dat het experiment een dag eerder moest worden gestopt om escalatie te voorkomen."

Geen gevaar

Volgens de omroep zijn de deelnemers van het programma nooit in gevaar geweest. "Ze wisten van tevoren dat ze aan een reality tv-avontuur zouden beginnen waar ze niet van tevoren alle details van zouden weten."

Na de vierde aflevering van het programma volgt een talkshow, waarin de deelnemers hun verhaal mogen doen.