Voormalig treitervlogger Ismail Ilgün (19) gaat online documentaires voor AD.nl maken. In zijn reeks Achter Buurten maakt hij video's over het leven in achterstandswijken.

Ilgün gaat op zoek naar jongens in armere buurten die iets van hun leven maken. "Eigenlijk had die serie 'jongens met een droom moeten heten'. Ik vond dat mooier. Meer positiviteit, weet je", zegt de vlogger in het AD vrijdag.

Met de documentaire van Ilgün wil AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis het gedrag van de Zaandamse vlogger "absoluut niet goedpraten." "Ismail Ilgun heeft een bijzonder talent en deze documentaire is interessante journalistiek. In twintig minuten krijgen we een rondleiding door een wijk zoals we die zelf niet snel zouden zien, al is het maar omdat de aanwezigheid van een 'gewone' journalist de situatie zou veranderen. We keuren niet goed of af wat er wordt getoond, maar we willen het wel laten zien. Dat is waar journalistiek voor is: tonen wat er gebeurt."

Abonnees

Het aantrekken van Ilgun heeft het AD in een dag tijd in ieder geval zeventig abonnees gekost. Dat zei hoofdredacteur Hans Nijenhuis vrijdagavond in de uitzending van het NPO Radio 1-programma Dit is de dag.

Nijenhuis verdedigde de aanstelling van Ilgun vrijdagochtend al in een hoofdredactioneel commentaar in zijn krant, waarin hij schrijft dat hij iemand die zijn carrière met een misstap begon een tweede kans gunt. Geconfronteerd met het verwijt dat het aannemen van de "treitervlogger" een publiciteitsstunt zou zijn, gaf de hoofdredacteur op de radio toe inmiddels zeventig opzeggingen te hebben ontvangen van abonnees. "Dat vinden wij niet leuk."

Ilgün kwam zelf in het nieuws door zijn vlogs over de Zaanse wijk Poelenburg. Daar zitten ook video's tussen waarin jongeren anderen lastigvallen en bedreigen. Het leidde tot de arrestatie van Ilgün wegens opruiing.