De 25-jarige Christiaan Triebert won de Innovation Award voor zijn werk over de Turkse coup, tijdens de European Press Prize. De uitreiking vond donderdag plaats in De Balie te Amsterdam. 

De Leeuwarder won de Innovation Award voor het ontcijferen van Whatsapp-gesprekken tussen de plegers van de Turkse militaire coup en andere relevante data.

Daarnaast reikte de jury onder meer de Investigative Award uit. Hoewel werd verwacht dat de Panama Papers-journalisten hiermee naar huis zouden gaan, mocht The Serbian Centre for Investigative Journalism (CINS) deze prestigieuze prijs in ontvangst nemen. 

De Servische journalisten van CINS ontvingen de prijs voor hun "dappere en meer dan gedegen journalistieke werk, waarin ze vergeten corruptiezaken aan het licht brengen". 

Volgens jury-voorzitter Sir Harold Evans staat het werk van CINS het meest dichtbij de "basisbeloften van onderzoeksjournalistiek".

Uitmuntende journalistiek

De Distinguished Writing Award ging dit jaar naar maar liefst drie Duitse journalisten: Felix Hutt van Stern, Dialika Neufeld, Claas Relotius. Ze schreven afzonderlijk artikelen over de tocht van vluchtelingen naar Europa voor Der Spiegel

Voor Irina Tacu, wegredacteur bij Decat o Revista in Roemenië, was de Special Award voor "uitmuntende journalistiek" weggelegd. Fintan O'Toole mocht de Commentator Award in ontvangst nemen voor de kritische commentaren die hij schrijft in The Guardian en The Irish Times.