De belangrijkste journalistieke prijs, De Tegel, is dinsdagavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag uitgereikt in verschillende categorieën. Maud Effting en Huib Modderkolk wonnen in de categorie interview voor hun gesprek voor de Volkskrant met oud-PVV-woordvoerder Michael Heemels.

De prijs voor beste verslaggeving in 2016 werd gewonnen door Mustafa Marghadi van NOS op 3 met de serie Bij ons #inMolenbeek.

Marghadi bracht een maand door in de Brusselse deelgemeente Molenbeek, waar politieacties plaatsvonden tijdens de jacht op terrorist Salah Abdeslam, en maakte portretten van buurtbewoners.   

In de categorie Nieuws wonnen Ingrid de Groot en Peter Groenendijk van het Algemeen Dagblad met hun berichtgeving over de zaak-Dupont. De Tegel voor beste achtergrond ging naar Sarah Sylbing en Ester Gould, die voor omroep Human de documentairereeks Schuldig maakten, over enkele bewoners van de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord.

Politieman

De Storimansprijs, de prijs voor het beste journalistieke camerawerk die vernoemd is naar de in 2008 omgekomen cameraman Stan Storimans, ging naar Harry van de Westelaken. Hij maakte voor Brandpunt de reportage De slag om Mosul.

Verder ging de publieksprijs naar het interview Jij ziet er helemaal niet uit als een politieman van Thomas Rueb in NRC, over een Marokkaans-Nederlandse politieman die werd gearresteerd door zijn collega's omdat ze niet geloofden dat hij een agent was. Hij kreeg hiervoor ruim 3200 stemmen.

Het Financieele Dagblad (FD) en Trouw lieten voorafgaand aan de prijsuitreiking weten teleurgesteld te zijn dat ze niet genomineerd waren voor een Tegel. Beide kranten werkten mee aan het Panama Papers-project. "We rekenen erop dat de jury van De Tegel met een uitvoerige toelichting gaat komen", zei FD-hoofdredacteur Jan Bonjer in NRC.