Het Financieele Dagblad en Trouw zijn erg teleurgesteld dat ze niet genomineerd zijn voor een Tegel, de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs. Beide kranten werkten afgelopen jaar mee aan het zogeheten Panama Papers-project.

"Ons gemeenschappelijke onderzoeksteam heeft uit de data veel eigen nieuws weten te genereren", zegt de hoofdredacteur van het Financieele Dagblad (FD) Jan Bonjer (foto) in gesprek met NRC.

Voor het Panama Papers-project hebben bijna vierhonderd journalisten van ruim honderd mediabedrijven uit 76 landen (waaronder Trouw en Het Financieele Dagblad) interne documenten van het in Panama gevestigde juridisch advieskantoor Mossack Fonseca onderzocht.

"We rekenen erop dat de jury van De Tegel met een uitvoerige toelichting gaat komen", aldus Bonjer. 

Teleurstelling

Martijn Kirsten zegt namens De Tegel in dezelfde krant dat hij begrijpt dat de twee kranten teleurgesteld zijn. Volgens hem zijn er wel meer titels die teleurgesteld zijn: "Het gros van de ruim driehonderd inzendingen is niet genomineerd."

Of De Tegel het verzoek van Bonjer zal respecteren is niet duidelijk. "Maar ik kan me indenken dat de teleurstelling niet weggenomen wordt", besluit Kirsten.

De Tegels worden dinsdag 18 april voor de tiende keer uitgereikt.