Weekblad Libelle brengt een herinneringsboek uit om Jan Kruis te eren. De maker van Jan Jans en de Kinderen, de strip die al bijna een halve eeuw in het blad staat, overleed in januari op 83-jarige leeftijd.

In het album heeft Libelle de beste, mooiste, grappigste en ontroerendste strips samengevoegd die Kruis tekende in de dertig jaar dat hij Jan, Jans zelf maakte.

Ook gaat het boek in op de manier waarop Kruis een chroniqueur van de Nederlandse samenleving was en wordt er gekeken naar de invloed die de strip op de Nederlandse cultuur heeft gehad.

Daarnaast kijken oude hoofdredacteuren van de Libelle terug op hun samenwerking met Kruis en wordt het fenomeen Sint Pannekoek belicht. Het fictieve Rotterdamse feest, dat Kruis ooit bedacht voor de strip, is de afgelopen jaren in heel Nederland een eigen leven gaan leiden.

Het herinneringsboek ligt vanaf dit weekend in de winkels. In de Drentse plaats Westerbork verschijnt vermoedelijk binnenkort een Jan Kruis Museum. Op dit moment wijdt het Stripmuseum in Groningen nog extra aandacht aan de striptekenaar.