Tijn Kolsteren, het ongeneeslijk zieke jongetje dat 2,6 miljoen euro ophaalde met zijn nagellakactie tijdens Serious Request op 3FM, heeft woensdag van het Rode Kruis een hoge onderscheiding gekregen: het Kruis van Verdienste.

Kolsteren kreeg de onderscheiding uit handen van Rode Kruis-directeur Gijs de Vries in de studio van 3FM.

De destijds zesjarige Kolsteren, die aan terminale hersenkanker lijdt, maakte diepe indruk met zijn actie. "Met het opgehaalde geld kunnen niet alleen heel veel kinderen worden geholpen, zijn actie heeft Nederland ook dichter bij elkaar gebracht", aldus De Vries. Hij noemt dat "een hoopvol verhaal''.

Serious Request haalde eind vorig jaar geld op voor de bestrijding van longontsteking bij kinderen.

Het Rode Kruis kent het Kruis van Verdienste bij hoge uitzondering toe als er sprake is van "belangrijke verdiensten binnen of jegens het Rode Kruis".

Na 3FM Serious Request ging het niet goed met Tijn. Hij kreeg ernstige problemen met lopen, waardoor een rolstoel voor grote afstanden nodig was. Maar nu lijkt het weer beter te gaan.

Vader Gerrit vertelt: "Het gaat redelijk goed met Tijn. Vorige week zijn we een midweekje op vakantie geweest en toen belde de dokter dat de laatste MRI er beter uitzag dan die van januari. De tumor is iets kleiner geworden en de chemo lijkt de groei te remmen."