Rik van de Westelaken had niet door hoe populair het Net5-programma Peking Express was, voordat hij begon met de presentatie van het avonturenprogramma.

"Het programma heeft de afgelopen jaren ontzettend geleefd, ook toen het niet werd uitgezonden", vertelt de voormalig nieuwslezer aan NU.nl. "Ik voel de druk, ja. Mensen verwachten veel van het programma. Ik hoop dat we het ouderwetse niveau halen. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in."

Van de Westelaken (45) presenteert het zevende seizoen met de Vlaamse co-host Sean d'Hondt. De reis begint bij Unesco werelderfgoed Ha Long Bay in Vietnam. Via Laos eindigt Peking Express negen weken later bij de wereldberoemde tempels Angkor Wat in Cambodja. Het duo dat als eerste de eindbestemming bereikt, kan met de opdrachten tot 30.000 euro winnen.

Van de Westelaken zag ondenkbare in Peking Express gebeuren
Van de Westelaken zag ondenkbare in Peking Express gebeuren

Goede les

De reis door de drie Aziatische landen is volgens de presentator een goede les voor zowel de deelnemer als de kijker. "Je wordt dankzij de beelden met de neus op de feiten gedrukt. De deelnemers moeten met 1 euro per dag rondkomen, net als de meeste bewoners. je vraagt jezelf af: wringt het? Dat verschilt per kijker, denk ik."

"We hebben geprobeerd op een grappige en vermakelijke manier te laten zien hoe men daar leeft. Het kan voor sommige kijkers confronterend zijn. Aan de andere kant is het erg leuk om te zien hoe anders het cultuur daar is. Je komt letterlijk bij de mensen binnen."

Informeler

Van de Westelaken heeft voor de presentatie niet veel afgekeken van vorige presentatoren als Art Rooijakkers, Sol Wortelboer en de inmiddels overleden Ernst Hasselbach. "Sean (zijn Belgische collega, red.) en ik zijn voornamelijk het zwevende koppel dat vooruit reist. We pakken het informeler aan: we sturen de kandidaten videoberichten en proberen het voor hen continu spannend te houden."

"Maar als het er serieus op aankomt, dan proberen we wel zakelijker te zijn", vervolgt hij. "We laten in ieder geval alles op ons af komen. Sean en ik zijn bij wijze van spreken in het water gesprongen en laten ons door de stroom meevoeren."

2004

Peking Express is van oorsprong een Nederlands-Vlaams televisieprogramma. Net5 zond in 2004 het eerste seizoen uit in Nederland. Sindsdien is het programma in maar liefst negen andere landen te zien: van Duitsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Spanje, Italië, Marokko tot Colombia. Frankrijk is koploper met negen seizoenen.

Peking Express is maandagavond te zien om 20.30 uur op Net5.