Janine Abbring is dit jaar de presentator van Zomergasten. De 41-jarige presentatrice volgt hiermee Thomas Erdbrink op, die het programma het vorige seizoen presenteerde.

"Achter de schermen werken bevalt me prima en ik was niet actief op zoek naar werk voor de camera, maar toen ik werd gevraagd voor een screentest vond ik dat een unieke kans", zegt Abbring.

De presentatrice was eerder te zien in Wie is de Mol?, De Wereld Draait Door en Vroege Vogels. Hier stopte ze drie jaar geleden mee om met Lubach zijn satirische programma te gaan maken. Het tweetal kent elkaar uit Groningen, waar ze samen een hit scoorden met een parodie op het nummer Stan van Eminem.

Kijkers van Zondag met Lubach konden het nieuws zondagavond al weten. Aan het einde van de laatste aflevering van het seizoen spraken Lubach en Abbring, die eindredacteur is van het programma, kort met elkaar en zinspeelde op haar nieuwe baan. Hoewel NU.nl het bericht toen al bracht, wilde Lubach zijn uitspraken zondagavond noch bevestigen noch ontkennen.

De VPRO bevestigde maandag alsnog het bericht.

Televisieavond

In Zomergasten mag elke week een bekende Nederlander zijn favoriete televisieavond samenstellen. Wie er dit seizoen te gast zijn, is nog niet bekend. Hoofdredacteur Stan van Engelen is blij met Abbring als nieuwe presentator. "Ze heeft een slimme, prikkelende en vaak ook humorvolle manier van interviewen."

Het interviewprogramma bestaat al sinds 1988. Door de jaren heen is het programma door verschillende presentatoren gemaakt, waaronder Paul de Leeuw, Bas Heijne, Hanneke Groenteman en Peter van Ingen.

Het programma bestaat sinds 1988. Het nieuwe seizoen van Zomergasten is vanaf 23 juli elke zondagavond te zien op NPO 2.