Angela Groothuizen heeft na de opnames van haar nieuwe programma over dementie Voor ik het vergeet geprobeerd om de gebeurtenissen daarin los te laten. "Ik moet wel, anders kun je het programma niet maken."

In het programma worden zes jonge mensen met dementie ruim een jaar gevolgd.

Groothuizen zegt tegen NU.nl dat ze - ondanks het heftige onderwerp - probeerde positief te blijven: "Ik ga altijd uit van wat er nog wél is. En als ik dan na de opnames, die meestal aan de andere kant van het land zijn, naar huis rijd heb ik meestal nog wel een paar uur file en daarna hoop ik dat het weg is."

Tijdens de opnameperiode werkte Groothuizen ook nog aan verschillende andere projecten, zoals Holland's Got Talent, haar theatertournee en RTL Live. De combinatie tussen amusement en zware programma's bevalt de 57-jarige presentatrice. "Dat maakte het ook leuk. Want als je alleen maar heftige programma's hebt, is het alleen maar zwaar."

Groothuizen, die eerder programma's als De Uitdaging en Een nieuw begin presenteerde, zegt dat ze zich niet echt goed op het programma kon voorbereiden. "Je kunt eigenlijk alleen maar proberen om er zo neutraal mogelijk in te gaan en oprecht geïnteresseerd te zijn. Ik hoop dat het is gelukt, want mijn rol als presentatrice is helemaal niet zo groot."

Dementie

Ze hoopt dat het programma, dat in samenwerking met Alzheimer Nederland is gemaakt, zorgt voor meer aandacht voor dementie. "Het leeft wel echt nu en misschien levert het nog iets op, bijvoorbeeld meer geld voor onderzoek. Dementie is ook iets waar we allemaal bang voor zijn."

De jongste deelnemer van het programma is de 31-jarige Maarten. Groothuizen vond het heftig om in een jaar de aftakeling bij hem te zien. "Omdat hij zo jong is gaat het extra hard. Bij veel andere deelnemers gaat het geleidelijk en moet je van de partner dingen aannemen. Je ziet het niet altijd en als wij langskomen dan knappen de deelnemers ook weer even op."

Groothuizen zegt dat de dingen waar jonge dementerenden tegen aanlopen verschrikkelijk zijn. Sommige deelnemers zijn ontslagen of kunnen niet wennen aan hun nieuwe baan. Ook krijgen ze vaak de stempel overwerkt of burn-out opgedrukt. Voor de deelnemers is het dan ook bijna een opluchting als de diagnose bekend wordt.

Sensatie

Groothuizen is blij dat ze binnen RTL programma's met een maatschappelijk karakter mag maken. "Alleen maar sensatie is niet goed en dat is ook niets voor mij."

De presentatrice en voormalig Dolly Dots-zangeres doelt op de kritiek die eind vorig jaar op gang kwam over hulpprogramma's. Ze schrok toen een van haar programma's Een nieuw begin, in het middelpunt stond van deze kritiek. "Ik wist niet wat er gebeurde. Ik herkende het beeld niet dat de journalisten schetsten."

Volgens NRC Handelsblad werden deelnemers na hun cosmetische ingrepen niet meer goed begeleid. Ook moesten ze bindende contracten tekenen en mochten ze niet met de pers praten. Nabehandelingen zouden voor eigen rekening zijn geweest. RTL gaf toe dat er fouten waren gemaakt en scherpte de voorwaarden van medische hulpprogramma's aan.

Groothuizen vond het heftig deze ophef mee te maken. "Iedereen nam het ook over. Ik heb het programma zo helemaal niet ervaren. Ik probeer altijd heel zuiver met mensen om te gaan, want ik moet ook nog langer mee. Ik maak nooit een programma met de gedachte: 'Daar ga ik eens lekker mee scoren'. Ik maak een programma omdat ik denk dat het belangrijk is."

De eerste aflevering Voor ik het vergeet wordt dinsdagavond om 21.30 uur uitgezonden bij RTL 4.